La iniciativa de Noguera ha permès crear més de seixanta llocs de treball a Gàmbia
Un empresari de Vilobí d'Onyar ja ha obert dues fleques i una pastisseria a Gàmbia amb un soci del país que va aprendre a fer pa a l'establiment que té al poble selvatà
Va ser el primer empresari de la comarca a engegar un negoci al país subsaharià i al juliol l'acompanyarà una expedició de cinc empreses més que s'hi volen instal·lar
A les imatges de l'esquerra, Toni Noguera amb els seus socis gambians, a dalt, i fent pa a la nova fleca. La resta de les imatges corresponen a la inauguració de la nova fleca que va muntar Ismaila Trawally juntament amb Noguera, i que va ser tot un esdeveniment social a Sukuta. Foto: PASTISSERIA NOGUERA.
Ismaila Trawally no volia feina, perquè ja en tenia, però volia aprendre a fer pa per muntar una fleca
El mes de juliol un grup d'empreses de la comarca de la Selva faran un viatge a Gàmbia per veure de primera mà quines possibilitats d'inversió i creixement tenen en aquest país subsaharià. La llavor d'aquesta aventura va néixer a la fleca pastisseria Noguera de Vilobí d'Onyar. Toni Noguera, el seu propietari i el primer que s'ha obert camí a Gàmbia, recorda que, ara fa cinc anys, va entrar a la fleca “un noi moreno” que volia aprendre a fer pa. L'home, Ismaila Trawally, no demanava que li paguessin res, ni tan sols volia feina, perquè ja en tenia, però tenia al cap aprendre a fer pa perquè volia tornar un dia al seu país i obrir una fleca. I així va començar una relació entre el flequer i Trawally, que es va anar transformant, recorden Noguera i la seva dona, Maria Bosch, de simple mestre-aprenent a amistat. “Li vam dir que el pa s'aprenia a fer a còpia de treballar, li vam dir els horaris que fèiem, i ell sempre que podia venia”, recorda Bosch. Al cap d'un any i mig, les dues famílies (Trawally tenia també la seva dona a Vilobí) ja havien fet força amistat, i el gambià va proposar als pastissers que l'acompanyessin a Gàmbia. “Volia que l'aconselléssim per veure on podia obrir una fleca; ell treballava aquí, però tenia clar que el seu futur era a Gàmbia”, explica Noguera.
Massa car per fer-ho sol
Així que el febrer del 2010 Noguera i Bosch van agafar el primer de molts futurs vols a Gàmbia. Abans, però, el pastisser havia fet càlculs del que costaria obrir un forn amb maquinària de segona mà. A Sukuta, prop de la ciutat de Serrekunda, van trobar unes naus que reunien les condicions necessàries per obrir el negoci. Però la inversió inicial era un obstacle molt gran. La parella de gambians no havia aconseguit, ni de bon tros, estalviar prou per comprar la maquinària necessària. “Per a ell era impossible obrir-ho sol, i jo hi vaig veure possibilitats de negoci, i vaig decidir ajudar-lo a comprar el forn”, explica Noguera. Trawally hi va posar el que tenia, i Noguera va invertir el que faltava (de fet, la majoria del capital) per poder engegar el negoci entre tots dos. “Si vols, et faré de soci –li va proposar Noguera–; nosaltres equipem la fleca i tu ho tires endavant”, recorda que li va proposar Toni Noguera. La fleca Trawally's Bakery and Pastry es va inaugurar el juliol següent (quatre mesos després del primer viatge dels Noguera), i va ser tot un esdeveniment social a la zona. No només va ser una experiència empresarial. És fàcil concloure, parlant amb els pastissers vilobinencs, que l'experiència els ha servit per fer llaços d'amistat a Gàmbia, i estan tan engrescats amb el país i la seva gent, que Toni Noguera ha fet xerrades amb empresaris de la Selva per animar-los a obrir negocis allà, fet que serviria no només per obrir nous mercats, sinó per ajudar també famílies que volen treballar i millorar les seves condicions de vida però no saben com començar. Aquesta visió ha fet que, recentment, el Consell Comarcal de la Selva hagi inclòs Noguera Pastissers entre el grup d'empresaris de la Selva amb bones pràctiques empresarials, concretament en l'apartat de “responsabilitat social” (en va distingir 32 en diversos apartats). El Consell destaca que ha permès generar més de 60 llocs de treball a Gàmbia, i engrescar altres empreses catalanes per generar nous projectes empresarials “que serveixin per millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen”.
Dues fleques i una pastisseria
Des de llavors, Noguera i la seva dona han viatjat molts cops a Gàmbia (ell hi va tres cops l'any com a mínim), i ja hi han obert una segona fleca i una pastisseria. El negoci a Gàmbia el porten Trawally i la seva dona, Kaddy Sonko, que de fet quan vivia a Vilobí, com que no trobava feina, va decidir formar-se fent un curset d'administració d'empreses, i ara porta els números del negoci.
No tot va ser bufar i fer ampolles, però. Noguera explica que hi havia diferències molt grans fins i tot en la manera de fer pa i, a més, talls d'electricitat amb dies sencers sense llum. A més, el govern fixa el límit màxim del preu del pa, i poc després d'engegar la primera fleca, el preu del cereal es va disparar: la farina era caríssima, i el preu del pa no es podia apujar. Els flequers i pastissers van aconseguir pressionar el govern gambià perquè els deixés incrementar el preu del pa, però llavors els que es van queixar van ser els repartidors, que, malgrat no tenir més despesa (fan el repartiment del pa en bicicleta), reclamaven més comissió. L'aventura, però, lluny de desanimar Noguera, el va esperonar no només a continuar els llaços d'amistat i empresarials a Gàmbia, sinó a animar altres empreses selvatanes. La seva experiència ha servit perquè una altra empresa de Vilobí, Construccions Busquets, ja hi estigui treballant, des de fa poc més d'un any, per donar cobertura tècnica i material per fer instal·lacions d'aigua als pobles. En aquesta empresa, batejada amb el nom de Waterpoint, també s'ha ajuntat amb Noguera. Un altre pas que ha fet Noguera és posar-se en contacte amb un institut de formació professional de Girona on hi ha molta presència d'alumnes d'origen subsaharià. “Als nois gambians que vulguin tornar al seu país els donarem feina, si podem. De moment, ja hem contractat dos lampistes que han sortit de l'escola i ja són a Gàmbia”, explica Toni Noguera. Al juliol seran cinc empreses més de la Selva que aniran a Gàmbia. L'aventura selvatana continua.
EL PUNT
dissabte, 15 de juny del 2013
Empreses: Oportunitats de fer negoci a Gàmbia. La Selva mira cap a l'Àfrica
Etiquetes de comentaris:
àfrica,
COOPERACIÓ,
pa,
vilobí
diumenge, 7 d’abril del 2013
3a Trobada de Casals, Ateneus i Centres Socials dels Països Catalans
Benvolgudes companyes!
Ara, si. És l'hora dels Casals, dels Ateneus i dels Centres Socials dels Països Catalans!
Com us vam informar ara fa uns dies, s'apropa la celebració de la 3a Trobada que ens reunirà els propers 27 i 28 d'abril al barri valencià de Benimaclet, amb les companyes del Centre Social Terra i el Musical de Benimaclet com a amfitriones de luxe.
El motiu d'aquest correu és informar-vos dels horaris i programació provisionals de la Trobada i, sobretot, dels preus i els terminis d'inscripció, ja que al tindre aquest any un format de 2 dies, haurem de fer una inscripció prèvia per la reserva dels llocs d'allotjament, que serà a diferents albergs de la ciutat de València (a més, al coincidir en la Diada Nacional, es preveu una participació molt alta en la Trobada, la qual cosa complica més encara la qüestió de l'allotjament). Aquest fet ens obliga a ser inflexibles en els terminis d'inscripció, ja que estem invertint diners en la reserva dels albergs i no volem arriscar-nos en aquest tema. Es reservaran només els llocs de dormir del nombre de persones que hagen fet el pagament dins del termini d'inscripció. És per això que demanem a tots els Casals que siguen el més àgils possible en l'enviament d'aquesta informació a les seues membres per donar el temps suficient en recollir, apuntar i ingressar els diners corresponents.
Un cop donada aquesta informació, us detallem quina serà la programació de la Trobada d'enguany:
El punt fix d'informació serà al Musical de Benimaclet (C/ Baró de Sant Petrillo, 14)
Inscripcions a l'arribada (al Centre Social Terra, de Benimaclet. C/ Baró de Sant Petrillo, 9)
Dissabte
·10:30 Benvinguda i Conclusions-explicació “Enquesta Nacional de Casals, Ateneus i Centres Socials”.
·11:15 Taules tècniques i temàtiques.
·12:30 Assemblea plenària Som PPCC (proposta de campanya unitària per als Casals).
·14:30 Dinar Popular (al Musical de Benimaclet)
·18 Manifestació Nacional pels carrers de València (anirem juntes des de Benimaclet amb una pancarta dels Casals).
·21 Concert. Fermin Muguruza, At-versaris i Orxata. Auditori de Burjassot
Diumenge
·11:30 Assemblea Plenària Conclusions Trobada i propera convocatòria
·14:00 Dinar Popular i Comiat de la Trobada.
*En els propers dies us escriurem confirmant quines són exactament les Taules Tècniques i Temàtiques, amb un text de presentació i que servirà de punt d'inici del debat i del treball a cada Taula. També especificarem quins seran els diferents espais de Benimaclet (i les seues adreces) on desenvoluparem totes les activitats.
Ara, tenint en compte la importància d'allò explicat al principi, detallem preus i terminis d'inscripció:
·Allotjament, dinar de dissabte i diumenge i desdejuni de diumenge = 30€ per persona
·Dinar de dissabte i diumenge (sense allotjament)= 15€ per persona
·Quota de col·laboració = 30€ per Casal (per autogestionar les Trobades)
L'ingrés de les inscripcions hauran de fer-se al número de compte:
2100-1957-95-0100411273 (La Caixa)
Caldrà fer un ingrés conjunt i únic per Casal, indicant al concepte:
Trobada + Nom del Casal + Nombre de persones
(Exemple: Trobada, Panxampla, 20)
Un cop fet l'ingrés, haureu d'enviar un correu a centresocialterra@gmail.com amb una còpia (escanejada, etc.) de l'ingrés, i especificant en què ha consistit el total. Per exemple: Panxampla ha pagat 15 inscripcions amb allotjament (450€), 5 sense allotjament (75€) (total, 20 persones) i la quota del Casal (30€). Total de l'ingrés: 555€.
A més, en aquest correu ens haureu d'enviar un llistat dels noms, cognoms i dni de les persones que s'allotjaran (ens demanen als albergs) i, també, el nombre total d'entrades del concert que volem que us reservem a cada Casal (que es pagaran i recolliran al moment de la inscripció el dia de l'arribada, a un preu de 12€ per entrada). No podem assegurar la disponibilitat d'entrades per aquelles persones que no hagen reservat prèviament.
I, sobretot, el termini d'inscripció a la Trobada (entès com a pagament de les quotes d'inscripció i enviament de correus als organitzadors) per a aquells Casals que requerisquen allotjament finalitzarà, sense cap flexibilitat, el dia 20 d'abril.
Per últim, cal recordar que s'està fent un esforç important en l'organització d'aquesta 3a Trobada, més tenint en compte que es tracta d'unes dates farcides d'activitats i feina per a totes nosaltres. És per això que us demanem col·laboració i responsabilitat per part de totes per aconseguir que aquesta siga una Trobada de Casals, Ateneus i Centres Socials dels Països Catalans que no oblidarem. Entre totes, continuem estirant per la Llibertat i la Dignitat del nostre Poble.
Una abraçada solidària i revolucionària.
Benimaclet, València, 6 d'abril de 2013
Comissió Organitzadora de la 3a Trobada de Casals, Ateneus i Centres Socials dels Països Catalans
Centre Social Terra
*Adjuntem el cartell de la Trobada per a que ens ajudeu a fer difusió.
*Per a més info tècnica al voltant de la Trobada, podeu escriure a centresocialterra@gmail.com o trucar al 699319665 (Natxo, Terra).
--
Grup de treball
Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans
Etiquetes de comentaris:
casals,
independència
dissabte, 30 de març del 2013
Estelània, la 1ª fira independentista itinerant que suma projectes i productes de la nostra terra
El proper dissabte 6 d’abril Arenys de Munt acollirà la primera edició d’Estelània, la 1ª fira independentista itinerant que suma projectes i productes de la nostra terra

Estelània neix amb la intenció de consolidar-se com la primera fira itinerant i continuada que recorrerà els principals municipis del territori català, comptant amb el suport de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
En aquesta primera edició, Estelània acollirà diverses activitats per nens i adults (sardanes, taller de castells, taller de fusta, jocs infantils, etc.) i més de 50 expositors de gastronomia, llibres, artesania i tota mena de productes independentistes, així com entitats com ANC, Catalunya diu prou, Ara o Mai, CADCI, Plataforma pel dret a decidir, Plataforma per la llengua, Dni.cat, Dóna la cara, Miquelets de Catalunya, la Coronela de Barcelona, Fent País i Motards Independentistes.
Consulta els horaris de les activitats. Segueix-nos a facebook i twitter.
Comptarem amb Quim Masferrer com a mestre de cerimònies, la intervenció del Alcalde d'Arenys de Munt a les 12h i la presentació del llibre "A un pam de la independència" per Vicent Partal. Així mateix, els autors del llibre "Lliures o morts" Jaume Clotet i David de Montserrat també presentaran a les 12.30h i signaran el seu llibre fins a les 17h. Isona Passola ens parlarà a les 13h de la seva nova pel·lícula "L'Endemà" i Poble que canta interpretaran El cant de la Senyera i Els segadors, entre d'altres.
Us hi esperem per cel·lebrar una gran festa!
En aquesta primera edició comptarem amb la participació d’Isona Passola, que presentarà a les 13h la pel·lícula "L’Endemà", que ja s'ha convertit en la campanya de micromecenatge més exitosa d'Europa, i segons Verkami (plataforma catalana de micromecenatge) està entre els top 5 mundials de pel.lícules que més han recollit a través d'aportacions individuals.
Jaume Clotet i David de Montserrat, autors de "Lliures o morts", ens presentaran a les 12.30h el seu llibre que ja va per la seva 6a edició en sis mesos amb més de 10.000 exemplars venuts. Va ser el llibre més venut de la Setmana del Llibre en Català 2012. Els podreu trobar en un estand fins les 17h signant el seu llibre.
Vicent Partal, presentarà a les 12.15h el seu llibre "A un pam de la independència" i signarà el seu llibre de 12 a 14h a l'estand Vilaweb.
Muntaran campament els Miquelets de Catalunya, associació cultural que té per objectiu fer reviure i honorar, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.
També comptarem amb el grup milicià la Coronela de Barcelona amb una parada de llibres, samarretes, banderes de Sant Jordi, etc.
Expositors confirmats per la primera edició d'Estelània el 6 d'abril de 2013
Vi, barretines, joies, roba esportiva, embotits, samarretes, clauers, porrons, caganers, jerseis, coixins, formatges, jocs de taula, vambes, cervesa, rellotges, roba esportiva, xancletes, tovalloles, davantals...
vine a Estelània, gaudeix i fira't!

Estelània neix amb la intenció de consolidar-se com la primera fira itinerant i continuada que recorrerà els principals municipis del territori català, comptant amb el suport de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
En aquesta primera edició, Estelània acollirà diverses activitats per nens i adults (sardanes, taller de castells, taller de fusta, jocs infantils, etc.) i més de 50 expositors de gastronomia, llibres, artesania i tota mena de productes independentistes, així com entitats com ANC, Catalunya diu prou, Ara o Mai, CADCI, Plataforma pel dret a decidir, Plataforma per la llengua, Dni.cat, Dóna la cara, Miquelets de Catalunya, la Coronela de Barcelona, Fent País i Motards Independentistes.
Consulta els horaris de les activitats. Segueix-nos a facebook i twitter.
Comptarem amb Quim Masferrer com a mestre de cerimònies, la intervenció del Alcalde d'Arenys de Munt a les 12h i la presentació del llibre "A un pam de la independència" per Vicent Partal. Així mateix, els autors del llibre "Lliures o morts" Jaume Clotet i David de Montserrat també presentaran a les 12.30h i signaran el seu llibre fins a les 17h. Isona Passola ens parlarà a les 13h de la seva nova pel·lícula "L'Endemà" i Poble que canta interpretaran El cant de la Senyera i Els segadors, entre d'altres.
Us hi esperem per cel·lebrar una gran festa!
En aquesta primera edició comptarem amb la participació d’Isona Passola, que presentarà a les 13h la pel·lícula "L’Endemà", que ja s'ha convertit en la campanya de micromecenatge més exitosa d'Europa, i segons Verkami (plataforma catalana de micromecenatge) està entre els top 5 mundials de pel.lícules que més han recollit a través d'aportacions individuals.
Jaume Clotet i David de Montserrat, autors de "Lliures o morts", ens presentaran a les 12.30h el seu llibre que ja va per la seva 6a edició en sis mesos amb més de 10.000 exemplars venuts. Va ser el llibre més venut de la Setmana del Llibre en Català 2012. Els podreu trobar en un estand fins les 17h signant el seu llibre.
Vicent Partal, presentarà a les 12.15h el seu llibre "A un pam de la independència" i signarà el seu llibre de 12 a 14h a l'estand Vilaweb.
Muntaran campament els Miquelets de Catalunya, associació cultural que té per objectiu fer reviure i honorar, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.
També comptarem amb el grup milicià la Coronela de Barcelona amb una parada de llibres, samarretes, banderes de Sant Jordi, etc.
Expositors confirmats per la primera edició d'Estelània el 6 d'abril de 2013
Vi, barretines, joies, roba esportiva, embotits, samarretes, clauers, porrons, caganers, jerseis, coixins, formatges, jocs de taula, vambes, cervesa, rellotges, roba esportiva, xancletes, tovalloles, davantals...
vine a Estelània, gaudeix i fira't!
Etiquetes de comentaris:
casals,
independència
diumenge, 3 de març del 2013
3a CALÇOTADA POPULAR A FARNERS Dissabte 9 de març de 2013
Dissabte, 9 de març, 3a Calçotada Popular a Farners!!!
Us hi esperem!!!
Visca la Terra i la dona treballadora!!!
https://www.facebook.com/#!/events/340685316032324/
Casal Popular Independentista la Sega, 1640
http://lasega1640.wordpress.com
També ens trobaràs al Facebook i al Twitter
c/Verge Maria, 9
Farners de la Selva (Sta. Coloma de Farners)
Etiquetes de comentaris:
casals
dissabte, 9 de febrer del 2013
Més de 2000 persones visiten la XVIa edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça de Salitja
El sopar gastronòmic i el concurs de coques són els actes que comptem amb una major afluència de participants.
Més de 2000 persones han visitat la XVI a edició de la Fira Festa de la Botifarra Dolça de Salitja, que s’ha celebrat aquest diumenge a la plaça Major de Salijta, i que ha comptat amb més d’una vintena de parades de productes artesans. Des de primera hora del matí, la plaça Major s’ha convertit en el centre neuràlgic d’aquest esdeveniment que ha congregat, una vegada més visitants de les poblacions veïnes i també de la resta de les comarques gironines. En aquesta ocasió però, la Fira ha comptat amb el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Eudald Casadesús.

Durant la visita, el delegat ha estat acompanyat de la mateixa alcaldessa, Olga Guillem i la resta l’equip de equip de govern, així com també del president del Consell Comarcal, Robert Fauria, i l’alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura, entre altres. Durant el seu recorregut per la Fira, el delegat ha parlat amb els organitzadors de la Fira, amb els firaires i amb representants de les diverses entitats i associacions del municipi de Vilobí.
Fira de productes artesanals, visita guiada a la Crosa i esmorzar de forquilla, entre altres
Durant tot el matí, l’afluència de visitants ha estat similar a la d’edicions anteriors tot i el fort vent que ha afectat les comarques gironines durant aquest diumenge. Al matí, han estat moltes les persones que han participat a la Visita Guiada al Volcà de la Crosa. En el transcurs del matí també s’ha fet l’ofici solemne amb en honor al patró i altres activitats com la presentació la presentació del treball de recerca innovació en la botifarra dolça a càrrec de Jacint Arnau, cap del programa de tecnologia alimentària de l’IRTA, i amb la presentació de l’exposició de pintura: El Racó de l’artista, a càrrec de Gemma Negre.
A la tarda, els actes han continuat a la tarda amb el tradicional Concurs de Coques, Canapès i Postres de Botifarra Dolça, que enguany arribava a la seva 12ena edició. S'hi han presentat dotze participants i les guanyadores han estat: Dolors Xargay, per a la millor presentació; María Viñolas, premi a la originalitat i Elena Rodríguez, per la proposta amb millor sabor. Per últim, l'activitat d'animació infantil de "Fefe" ha posat punt i final a aquesta edició de la Fira Festa de la botifarra dolça.
4a edició de la nit gastronòmica
Enguany, l’acte que va donar el tret de sortida oficial a la Fira va ser la 4a edició de la Nit Gastronòmica, que va comptar amb el concurs de cuina de la botifarra dolça i el tradicional sopar amb tastets oferts pels restaurants col•laboradors i les cuineres de Salitja. Enguany, el convidat és el cuiner Xavi Noguera i la comarca convidada l’Empordà. Com ja és habitual aquest sopar es va celebrar al pavelló de Sant Dalmai. Després del sopar es va fer l’entrega del premi Botifarra Dolça 2013 on la recepta de botifarra dolça amb compota de poma presentada pel restaurant Les Bòries es va endur el primer premi. Aquest concurs vol promoure la recuperació de la tradició, la seva innovació i la creativitat de nous plats de la cuina de la Botifarra Dolça.
GIRONANOTICIES
Més de 2000 persones han visitat la XVI a edició de la Fira Festa de la Botifarra Dolça de Salitja, que s’ha celebrat aquest diumenge a la plaça Major de Salijta, i que ha comptat amb més d’una vintena de parades de productes artesans. Des de primera hora del matí, la plaça Major s’ha convertit en el centre neuràlgic d’aquest esdeveniment que ha congregat, una vegada més visitants de les poblacions veïnes i també de la resta de les comarques gironines. En aquesta ocasió però, la Fira ha comptat amb el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Eudald Casadesús.

Durant la visita, el delegat ha estat acompanyat de la mateixa alcaldessa, Olga Guillem i la resta l’equip de equip de govern, així com també del president del Consell Comarcal, Robert Fauria, i l’alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura, entre altres. Durant el seu recorregut per la Fira, el delegat ha parlat amb els organitzadors de la Fira, amb els firaires i amb representants de les diverses entitats i associacions del municipi de Vilobí.
Fira de productes artesanals, visita guiada a la Crosa i esmorzar de forquilla, entre altres
Durant tot el matí, l’afluència de visitants ha estat similar a la d’edicions anteriors tot i el fort vent que ha afectat les comarques gironines durant aquest diumenge. Al matí, han estat moltes les persones que han participat a la Visita Guiada al Volcà de la Crosa. En el transcurs del matí també s’ha fet l’ofici solemne amb en honor al patró i altres activitats com la presentació la presentació del treball de recerca innovació en la botifarra dolça a càrrec de Jacint Arnau, cap del programa de tecnologia alimentària de l’IRTA, i amb la presentació de l’exposició de pintura: El Racó de l’artista, a càrrec de Gemma Negre.
A la tarda, els actes han continuat a la tarda amb el tradicional Concurs de Coques, Canapès i Postres de Botifarra Dolça, que enguany arribava a la seva 12ena edició. S'hi han presentat dotze participants i les guanyadores han estat: Dolors Xargay, per a la millor presentació; María Viñolas, premi a la originalitat i Elena Rodríguez, per la proposta amb millor sabor. Per últim, l'activitat d'animació infantil de "Fefe" ha posat punt i final a aquesta edició de la Fira Festa de la botifarra dolça.
4a edició de la nit gastronòmica
Enguany, l’acte que va donar el tret de sortida oficial a la Fira va ser la 4a edició de la Nit Gastronòmica, que va comptar amb el concurs de cuina de la botifarra dolça i el tradicional sopar amb tastets oferts pels restaurants col•laboradors i les cuineres de Salitja. Enguany, el convidat és el cuiner Xavi Noguera i la comarca convidada l’Empordà. Com ja és habitual aquest sopar es va celebrar al pavelló de Sant Dalmai. Després del sopar es va fer l’entrega del premi Botifarra Dolça 2013 on la recepta de botifarra dolça amb compota de poma presentada pel restaurant Les Bòries es va endur el primer premi. Aquest concurs vol promoure la recuperació de la tradició, la seva innovació i la creativitat de nous plats de la cuina de la Botifarra Dolça.
GIRONANOTICIES
Etiquetes de comentaris:
botifarra dolça,
gastronomia,
SALITJA
dilluns, 4 de febrer del 2013
SALITJA ACULL LA 16a EDICIÓ DE LA FIRA DE LA BOTIFARRA DOLÇA
La Nit Gastronòmica va obrir dissabte els actes programats, que van continuar ahir amb una elevada assistència de visitants malgrat el vent

Una de les parades de la Fira de Productes Artesans ahir al matí a Salitja. aniol resclosa
SALITJA | L. QUINTÀ Durant tot el cap de setmana, Salitja ha acollit la 16a edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça. Aquest acte ja està plenament consolidat dins l'agenda del municipi selvatà i l'afluència de gent i de parades d'artesania -principalment d'embotits- ho corrobora. Ahir al matí, el delegat del Govern, Eudald Casadesús, també va visitar Salitja i va recórrer les parades situades a la plaça Major acompanyat de l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Olga Guillem, i del president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria.
La 4a Nit gastronòmica de la botifarra dolça i la cuina del dolç i salat que va tenir lloc el dissabte al vespre al pavelló de Sant Dalmai va servir per donar el tret de sortida a l'edició d'enguany.
Si bé les activitats del dissabte van tenir un aire eminentment gastronòmic, ahir Salitja va acollir actes ben diversos: des d'una visita guiada al volcà de la Crosa fins a una exhibició de gossos ensinistrats, passant per una tractorada amb màquines agrícoles, activitats d'animació infantil i la ja consolidada Fira de Productes Artesans.
La part més científica de la fira va anar a càrrec de Jacint Arnau, cap del programa de tecnologia alimentària de l'Institut de Recerca i Tecnologia dels Aliments (IRTA), qui va presentar un treball de recerca sobre innovacions entorn a la botifarra dolça. I és que de fet, amb aquesta fira Salitja, capital de la botifarra dolça, busca promoure la innovació i la creativitat entorn a aquest producte tradicional gironí.
La fira va acabar amb la 13a edició del concurs de coques, canapès o postres de botifarra dolça, tota una tradició dins la mateixa fira.
La botifarra dolça a la cuina
Durant el matí d'ahir, alguns restaurants i associacions de Salitja i Sant Dalmai van donar idees als visitants sobre possibles aplicacions culinàries de la botifarra dolça. Les Cuineres de Salitja, per exemple, van ensenyar a fer creps amb botifarra dolça, el restaurant Les Bòries la van fer servir combinada amb bolets i el Mas Parés la va maridar amb foie gras.
DIARI DE GIRONA

Una de les parades de la Fira de Productes Artesans ahir al matí a Salitja. aniol resclosa
SALITJA | L. QUINTÀ Durant tot el cap de setmana, Salitja ha acollit la 16a edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça. Aquest acte ja està plenament consolidat dins l'agenda del municipi selvatà i l'afluència de gent i de parades d'artesania -principalment d'embotits- ho corrobora. Ahir al matí, el delegat del Govern, Eudald Casadesús, també va visitar Salitja i va recórrer les parades situades a la plaça Major acompanyat de l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Olga Guillem, i del president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria.
La 4a Nit gastronòmica de la botifarra dolça i la cuina del dolç i salat que va tenir lloc el dissabte al vespre al pavelló de Sant Dalmai va servir per donar el tret de sortida a l'edició d'enguany.
Si bé les activitats del dissabte van tenir un aire eminentment gastronòmic, ahir Salitja va acollir actes ben diversos: des d'una visita guiada al volcà de la Crosa fins a una exhibició de gossos ensinistrats, passant per una tractorada amb màquines agrícoles, activitats d'animació infantil i la ja consolidada Fira de Productes Artesans.
La part més científica de la fira va anar a càrrec de Jacint Arnau, cap del programa de tecnologia alimentària de l'Institut de Recerca i Tecnologia dels Aliments (IRTA), qui va presentar un treball de recerca sobre innovacions entorn a la botifarra dolça. I és que de fet, amb aquesta fira Salitja, capital de la botifarra dolça, busca promoure la innovació i la creativitat entorn a aquest producte tradicional gironí.
La fira va acabar amb la 13a edició del concurs de coques, canapès o postres de botifarra dolça, tota una tradició dins la mateixa fira.
La botifarra dolça a la cuina
Durant el matí d'ahir, alguns restaurants i associacions de Salitja i Sant Dalmai van donar idees als visitants sobre possibles aplicacions culinàries de la botifarra dolça. Les Cuineres de Salitja, per exemple, van ensenyar a fer creps amb botifarra dolça, el restaurant Les Bòries la van fer servir combinada amb bolets i el Mas Parés la va maridar amb foie gras.
DIARI DE GIRONA
Etiquetes de comentaris:
botifarra dolça,
gastronomia,
SALITJA
diumenge, 3 de febrer del 2013
EL DELEGAT DEL GOVERN VISITA LA FIRA DE LA BOTIFARRA DOLÇA DE SALITJA
La Fira ha acabat aquesta tarda amb el tradicional concurs de coques, canapès i postres de botifarra dolça.

SALITJA El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha visitat aquest matí la Fira-Festa de la Botifarra Dolça de Salitja. Conjuntament amb l’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Olga Guillem, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, ha recorregut els diversos estands i parades situats a la plaça Major de Salitja. La Fira de Productes Artesans, que ja ha arribat a la 16a edició, ha reunit nombrosos visitants de Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai, però també d’arreu de les comarques gironines. En el marc de la Fira també s’ha celebrat avui la visita guiada al volcà de la Crosa i s’ha presentat el treball de recerca i innovació en la botifarra dolça a càrrec de Jacint Arnau, cap del programa de tecnologia alimentària de l’IRTA. La Fira ha acabat aquesta tarda amb el tradicional concurs de coques, canapès i postres de botifarra dolça.
GIRONANOTICIES

SALITJA El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha visitat aquest matí la Fira-Festa de la Botifarra Dolça de Salitja. Conjuntament amb l’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Olga Guillem, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, ha recorregut els diversos estands i parades situats a la plaça Major de Salitja. La Fira de Productes Artesans, que ja ha arribat a la 16a edició, ha reunit nombrosos visitants de Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai, però també d’arreu de les comarques gironines. En el marc de la Fira també s’ha celebrat avui la visita guiada al volcà de la Crosa i s’ha presentat el treball de recerca i innovació en la botifarra dolça a càrrec de Jacint Arnau, cap del programa de tecnologia alimentària de l’IRTA. La Fira ha acabat aquesta tarda amb el tradicional concurs de coques, canapès i postres de botifarra dolça.
GIRONANOTICIES
Etiquetes de comentaris:
botifarra dolça,
gastronomia,
SALITJA
Subscriure's a:
Missatges (Atom)