diumenge, 14 de maig del 2017

Salitja inaugurarà la reforma del Molí amb una recreació de la Guerra del Francès

Les obres en aquest equipament, que ha d'ubicar el futur centre d'interpretació del volcà de la Crosa, han tingut un cost de més de 120.000 euros.
L'acte inaugural es farà el 21 de maig i comptarà amb la col·laboració de l'Associació de Miquelets de Girona


El Molí de les Fonts de Salitja, recuperat i rehabilitat

Després de mesos d'obres i treballs de rehabilitació, Salitja ja té a punt un dels seus equipaments més emblemàtics: el Molí de les Fonts. Aquest edifici es trobava en estat ruïnós fins que l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar va decidir recuperar-lo per ubicar-hi el futur centre d'interpretació del volcà de la Crosa i el seu entorn.

Amb motiu d'aquesta reforma, el consistori vilobinenc ha organitzat un gran acte d'inauguració previst pel 21 de maig, que inclourà una recreació de la Guerra del Francès (1808-1914) entre moltes altres activitats. «Un historiador ens va comentar que les tropes napoleòniques van arribar a Vilobí un 21 de maig i que segurament es van estar uns dies al Molí», va relatar el regidor de cultura, Pitu Borrell (GMI), en relació a la data i la temàtica escollida per a l'acte inaugural. «Vam pensar que aprofitant la coincidència, podríem recordar tots aquells fets històrics», va afegir. Per aquest motiu, Borrell va contactar amb l'Associació de Miquelets de Girona. «Es van mostrar molt entusiasmats a col·laborar i ens van dir que serien una setantena de soldats perquè també portarien gent d'Aragó i de França», va detallar l'edil.

L'acte inaugural, doncs, s'iniciarà a les deu del matí amb el muntatge dels campaments d'època i comptarà amb diverses activitats infantils, com una instrucció militar o un joc de bitlles catalanes; una conferència titulada La Guerra del Francès a la Selva a càrrec de l'historiador Jordi Bohigas; o un concurs de tiradors.

La inauguració oficial tindrà lloc a les cinc de la tarda i comptarà amb la presència de diverses autoritats de l'Ajuntament de Vilobí, del Consell Comarcal de la Selva o de la Diputació de Girona. «També vindrà el científic ambiental i geògraf Martí Boada, que és un dels naturalistes més reconeguts a nivell mundial», va subratllar el regidor. Finalment, a dos quarts de set de la tarda començarà el combat final i la presa del Molí. «Serà una festassa impressionant», va afegir Borrell, qui va precisar que la celebració acabarà amb una gran sardinada popular.

Les obres de rehabilitació del Molí de les Fonts es van iniciar a principis de 2016 amb un pressupost de 120.969,75 euros, dels quals 84.678,83 van ser subvencionats per la Generalitat. Els treballs van consistir en: adaptar l'espai interior i exterior i els seus accessos per poder, en un futur, equipar-lo amb els elements necessaris per ser utilitzat com a centre d'interpretació. Concretament, es van tancar les obertures de la façana i sanejar els murs interns, es va aïllar tèrmicament l'edifici, es va instal·lar un lavabo adaptat i es va adequar el fossat de l'interior de l'edifici, entre altres. Ara l'edifici té dues plantes diàfanes i separades –a la planta superior només s'hi pot accedir amb unes escales exteriors– on, de moment, s'hi realitzaran reunions, xerrades o tallers. «També estem plantejant la possibilitat de fer-hi un museu del cistell, instal·lar-hi una col·lecció de minerals de la Crosa i col·locar-hi plafons informatius sobre com funcionava el Molí», va explicar el regidor d'urbanisme, Quim Vivas.

DIARI DE GIRONA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada