dimarts, 28 de juny del 2016

Melody, Medalla d’Or del 2n Concurs de Ratafia de Marca de Catalunya celebrat a Salitja

La convocatòria va tenir lloc en el marc de les Jornades de la Ratafia organitzades per la Confraria Gastronòmica dels Naps Ratafins, que van incloure una caminada per la Crosa, un taller de ratafia i una degustació.

Fotografia: La ratafia guanyadora, amb el corresponent diploma. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana

La ratafia Melody, de Destil·leries Campeny d’El Masnou (Maresme), ha resultat la guanyadora de la Medalla d'Or del 2n Concurs de Ratafia de Marca de Catalunya, celebrat a Salitja el passat diumenge 26 de juny. Aquesta convocatòria, de caràcter bianual, té com a objectiu la promoció de les ratafies produïdes al nostre país i és organitzada per la Confraria Gastronòmica dels Naps Ratafins. En l'edició del 2014 la Medalla d'Or va ser per Ratafies de l'Avi Guillem d'Esparreguera (Baix Llobregat), elaborada per Guillem Moya amb nous d'Anglesola (Urgell).

Des de la Confraria destaquen que “l'alt nivell de les marques punteres de ratafia catalana fa que les destil·leries siguin molt exigents amb els seus productes i això explica l'èxit de Campeny”, empresa familiar d'El Masnou actualment dirigida per Joan Campeny, que ja forma part de la segona generació. “La Ratafia Melody, producte amb molta qualitat que segueix la tradició artesana, ha nascut amb molta força i va ser presentat en l'edició d'enguany de la fira Alimentària Barcelona 2016”, detallen.


Lluís Ball-llosera Pol, de Naturalistes de Girona i president del jurat d'aquesta edició, explica que de Melody n’han valorat sobretot “l’equilibri del conjunt, que hem trobat molt exacte i definit, tant pel que fa a l’aroma, la textura, el color, com el filtratge” i afegeix que “això ens ha convençut a tots els membres del jurat que era la que es mereixia el guardó, tot i que el nivell de totes elles era molt destacable”. La resta del jurat van ser Lluís Carreras Güell, de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners; Jaume Guinovart Garriga, de la Fira de la Ratafia de Centelles; Joan Nebot Fortuny, de la Guia de Vins de Catalunya; i Maria Vinyolas Puig, tècnica en restauració de l’Escola d'Hostaleria de Girona.


En total, al concurs s'hi van presentar 12 marques del licor d'herbes. A banda de la guanyadora, Melody, hi van participar RATAFIA QUEVALL Bellpuig - Urgell, RATAFIA QUEVALL D'HERBES Bellpuig - Urgell, RATAFIA QUEVALL DE CODONY Bellpuig - Urgell, RATAFIA PUJOL Gelida - Penedès, RATAFIA DELS RAIERS la Pobla de Segur - Pallars, RATAFIA DELS RAIERS DE POMES - la Pobla de Segur - Pallars, RATAFIA FARRÉ-GARRIGA Caldes de Malavella - la Selva, RATAFIA VOLCÀNICA Salitja - la Selva, RATAFIA VOLCÀNICA DOLÇA Salitja - la Selva, RATAFIA DE L'AVI GUILLEM - Esparreguera - Baix Llobregat, i RATAFIA DE L'ÀVIA Arenys de Munt - Maresme.


3r Concurs de Ratafia Local
Seguidament, un cop acabada la deliberació de les ratafies de marca, va ser el torn del 3r Concurs de Ratafia Local, que en aquest cas va guanyar la Ratafia Maria, de Lluís Carreras Güell (Cassà de la Selva). “En el cas del local, mirem més la qüestió aromàtica”, indica el president del jurat. “Hi ha aspectes i detalls més marcats que d'altres i això en fa més complicada la valoració, alhora que més bonica, tot s'ha de dir” assegura Ball-llosera, qui considera que les casolanes “tenen més intríngulis”. “Potser no compten amb tanta qualitat però el procés de valoració es fa molt més atractiu”, remarca el president del jurat.

Jornades de la ratafia
La convocatòria va tenir lloc en el marc d’unes jornades sobre aquest licor d’herbes, que van començar a primera hora del matí amb una caminada per recollir herbes per fer ratafia a l'entorn del volcà de la Crosa, que va incloure un vermut volcànic i un taller de ratafia, amb Anisat dels Raiers. Després d’un dinar a la Granja Mas Bes de Salitja amb diversos plats amb base de ratafia (amanida amb vinagreta de ratafia o gelat de ratafia) van tenir lloc, a les mateixes instal·lacions, els dos concursos, que van finalitzar amb una desgustació per part de la resta dels assistents.


TRIBUNA SELVATANA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada