dissabte, 5 d’octubre del 2013

Una empresa familiar darrere ATO

Aquest mas de Salitja és una de les set granges catalanes que subministren llet a ATO Natura i una de les que aposten per la diversificació

Joan Viñolas, al mig, acompanyat de Maria Viñolas i Carles Comas fotografiats a la granja de Salitja. Foto: U.C.

Mas Bes és una de les set granges catalanes que hi ha al darrere la llet ATO Natura. A Mas Bes de Salitja, 420 vaques d'un total d'un miler són munyides tres cops al dia –la mitjana al dia és de 35-40 litres de llet per vaca– per produir aquesta llet que després s'envasa a Vidreres i que garanteix una “traçabilitat catalana”, afirma Joan Viñolas, propietari de la granja. Segons Viñolas, la llet d'aquestes vaques es caracteritza per tenir un contingut més alt en Omega-3 (àcid gras poliinsaturat que afavoreix la prevenció de les malalties cardiovasculars) a causa de l'alimentació equilibrada i que incorpora gra de lli.

El cas de Mas Bes és un exemple de granja familiar que ha anat passant de generació en generació i que s'ha anat adaptant als nous temps. De les 30 primeres vaques de 1979 al miler que hi ha actualment, passant per la instal·lació d'una important planta de biogàs fa un parell d'anys i l'aposta pel turisme rural, amb tres cases. “Pel que fa al nombre d'animals, ja no podem créixer més, per això hem apostat per diversificar”, explica Viñolas, que durant els darrers cinc anys ha fet inversions d'uns tres milions d'euros en aquesta finca de cinc hectàrees. La planta de biogàs va suposar una inversió de més d'1.400.000 euros per a la producció d'energia “totalment rendible” amb la combustió dels purins, però que actualment, amb les retallades en energies renovables de l'administració catalana, ha fet que les primes siguin més baixes, explica Viñolas. També hi va haver una aposta per la sala de munyir per aconseguir que es puguin munyir fins a 32 vaques a la vegada, i s'ha impulsat també les visites a la granja, ja sigui a escolars com a famílies –que es poden apuntar a través del Facebook a les visites guiades–. Per això, s'ha adaptat un local i, actualment, treballen per l'obertura d'una agrobotiga amb productes de la zona, una aula d'educació nutricional i un taller per elaborar productes propis a petita escala. Això, però, calculen que no serà una realitat fins a final de l'any que ve.

EL PUNT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada