diumenge, 25 de gener del 2015

Salitja ultima els detalls per acollir la 18ena Fira de la Botifarra Dolça


La Selva - 19/01/2015 - 15:21 | El poble vilobinenc esdevindrà els propers 7 i 8 de febrer la capital d’aquest producte amb una programació plenament consolidada.

Mercè Sais

Salitja tornarà a ser ben aviat l’epicentre de la botifarra dolça. Això succeirà el proper cap de setmana del 7 al 8 de febrer, just una setmana abans de Dijous Gras, quan el poble de Vilobí d’Onyar acollirà la 18ena edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça aferrant-se a una programació plenament consolidada. Com cada any, es convidarà a una persona reconeguda per aportar carisma i ambient a l’esdeveniment, uns atributs que enguany arribaran de la mà del director de la revista Cuina, el periodista Josep Sucarrats.

Segons la tinent d’alcalde de Salitja, Mercè Sais, la fórmula per aconseguir mantenir la fira dempeus malgrat les empentes de la crisi és el treball cooperatiu: “Tenim persones que treballen sense massa cost i tenen tot el suport de l’Ajuntament. Entre tots treballem colze a colze perquè les coses tirin endavant”.

La 18ena Fira-Festa de la Botifarra Dolça arribarà amb novetats?
Mercè Sais. En aquests últims anys el que intentem fer és portar alguna persona carismàtica perquè aporti una mica d’ambient a la fira, i en aquesta edició serà el director de la revista Cuina, el senyor Josep Sucarrats. Més enllà d’això no hi ha novetats, perquè la resta d’actes ja estan molt consolidats i són molt propis de la Comissió, que sempre aposta per satisfer a tots els públics. Per exemple, el dissabte i el diumenge a la tarda tindrem espectacles infantils organitzats per la pròpia Comissió.

Estimeu alguna xifra d’assistents?
M.S. És una fira celebrada el mes de febrer, juguem molt amb el temps. Hem tingut anys de tot tipus, de pluja o de grans ventades, però si les condicions meteorològiques acompanyen comptem ser una bona colla a la plaça i omplir-la.

Mirant la programació s’observa que la botifarra dolça compartirà protagonisme amb la ratafia.
M.S. Exacte. La fira és pròpiament de la botifarra dolça, però si que existeix aquest vincle amb la ratafia. Així doncs, el dissabte a la tarda la programació està més concentrada en els concursos de les coques i de la ratafia, en els quals hi col•labora molt la gent del voltant. En aquest acte, que engresca molt la gent del municipi i rodalies, hi assistirà el senyor Sucarrats per fer l’entrega dels premis.

Arribar a la 18ena edició no ha de ser una tasca senzilla, avui dia.
M.S. És un repte. Tenim persones que treballen sense massa cost i tenen tot el suport de l’Ajuntament, ja ho saben. Entre tots treballem colze a colze perquè les coses tirin endavant.


Aposta pel paladar
La denominació de “Fira-Festa” no deixa lloc a dubtes. I és que la 18ena edició arribarà a Salitja amb una programació ferma i variada que s’iniciarà dissabte a la carpa habilitada a la plaça Major del poble amb les presentacions i tasts de fuets dolços de ratafia, de formatges de Ratafia Volcànica de la Granja El Provençal o de plats compostos de botifarra dolça, com ara unes croquetes.

També el dissabte se celebraran els concursos, uns dels plats forts de l’esdeveniment. Així doncs, hi haurà el concurs de ratafia dolça (la inscripció s’ha de realitzar abans del dijous 5 de febrer a les oficines municipals) i el tradicional concurs de coques i postres amb botifarra dolça, iniciativa que enguany arribarà a la seva 15ena edició. Aquesta jornada, que també comptarà amb un espectacle infantil, posarà el seu punt i final amb un sopar popular d’allò més arrelat: botifarres dolces i picants i pomes capsades de botifarra dolça amb ratafia. Després de l’àpat, el periodista Josep Sucarrats participarà a l’entrega de premis dels concursos, uns lliuraments que precediran els tastets de postres, coques i ratafies casolanes.

El dia de diumenge, per la seva banda, s’iniciarà de bon grat per a tots aquells que volen omplir l’estomac: qui abans vulgui estirar les cames tindrà l’opció de participar a la 13ena visita guiada al volcà de La Crosa, una excursió que inclourà esmorzar de forquilla i un obsequi commemoratiu de la Fira-Festa; d’altra banda, qui decideixi entaular-se directament ho podrà fer al bar habilitat per a l’esdeveniment, on s’hi celebrarà un altre esmorzar de forquilla compost per botifarra dolça amb olives negres i ceba confitada.

Salitja també esdevindrà un punt de reunió per a tots aquells amants del motor més clàssic. Tant és així que al poble vilobinenc hi tindrà lloc la 9ena tractorada de màquines antigues, amb una sortida dels tractors organitzada per l’Associació de tractoristes de Màquines antigues de Girona. Tot seguit, Salitja també albergarà una exhibició de gossos ensinistrats a càrrec de la residència canina Campdorà.

La Fira-Festa, que també inclourà nous tallers infantils i una exposició de pintura a la Sala Magna dels Delmes, anirà abaixant el teló amb el pregó i lliurament del premi Botifarra Dolça 2015. Abans, però, els assistents podran anar fent boca amb noves demostracions i tastets de plats d’aplicació de la botifarra dolça, activitat que comptarà amb la presència del professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme, Jep Plana.

Autor: Jordi Nierga/GN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada