divendres, 23 d’abril del 2010
Sant Jordi 2010
Experiències personals i valentia i compromís amb l'esport català
«Catalunya contra Espanya», història de les traves a l'esport català
Piqué, Laporta, Àlex Crivillé i Xesco Espar deixen el seu testimoni
Un retrat de Dani Jarque i les reflexions d'Arcadi Alibés, més novetats
Joan Antoni Samaranch, que va morir dimecres, és també un dels protagonistes indirectes d'aquest Sant Jordi de literatura esportiva. L'expresident català del COI va ser l'artífex del canvi a la Carta Olímpica que impedeix la participació de Catalunya en el Jocs Olímpics i el reconeixement internacional de l'esport català. El requeriment que siguin estats reconeguts per la comunitat internacional els que tenen dret a participar-hi (encara que hi hagi un munt d'excepcions consolidades) és un argument a què recorren els dirigents esportius i polítics espanyols per impedir a les federacions internacionals el reconeixement de les federacions catalanes independentment de les espanyoles. Sobre aquesta situació es desenvolupa la trama que el director adjunt d'El 9 Lluís Simon exposa al llibre Catalunya contra Espanya: el partit interminable, de Cossetània Edicions. Simon explica que impedir el reconeixement de les seleccions catalanes és una «raó d'estat» per al govern espanyol, ja sigui del PP o del PSOE. Els casos dels diferents esports que han intentat aquest reconeixement pels més diversos camins i el joc brut de l'Estat per impedir-ho s'exposen de manera documentada i amena. A partir d'una bona tasca de recerca i investigació, Simon presenta públicament i de manera valenta fets i intervencions que o bé han estat silenciades o bé es continuen negant. Aquest és un assaig compromès que suposa una novetat respecte a la majoria de llibres de temàtica esportiva que es vendran en aquesta diada de Sant Jordi.
El futbolista del Barça Gerard Piqué escriu de primera mà la seva experiència al planter del club, la seva sortida cap a Manchester i la seva tornada triomfant al primer equip blaugrana. Viatge d'anada i tornada (62) és una bona aproximació, com ho va ser el d'Andrés Iniesta, a la personalitat d'un jove que ha complert el somni de molts barcelonistes.
De somnis també parla Joan Laporta, president del Barça, a Un somni per als meus fills (Angle). De somnis, de malsons, d'ambicions i revenges personals en la seva etapa en el Barça, i del seu somni de ser el líder redemptor de l'independentisme català. Les aspiracions polítiques de Laporta ara que deixarà la presidència del Barça són el veritable motor i motiu d'aquest llibre escrit en primera persona.
Vint-i-una històries (el seu dorsal era el 21) a partir de testimonis de persones que van conèixer bé Dani Jarque, el futbolista de l'Espanyol malauradament desaparegut l'estiu passat, són el contingut del llibre El cel és blanc-i-blau, dels periodistes Bruno Alemany i Moisès Llorens (Ara Llibres).
Amb l'explícit títol Una vida sobre rodes (Plataforma), l'expilot de motos Àlex Crivillé repassa la seva trajectòria esportiva i vital, en una de les novetats de temàtica no futbolística.
També de l'experiència de la pràctica esportiva parla el periodista Arcadi Alibés a Córrer per ser feliç (Ara Llibres). Alibés és un consumat corredor de maratons i compateix amb les lectors les seves motivacions.
Entre altres novetats, hi ha Jugar con el corazón, de l'exentrenador d'handbol del Barça Xesco Espar, que conté reflexions sobre l'alta competició.
Pep Guardiola, padrí solidari d'un llibre de relats i protagonista d'aproximacions a la seva personalitat.
L'entrenador del Barça, Pep Guardiola, és a hores d'ara un dels personatges més rellevants de Catalunya en qualsevol àmbit i un dels que té més projecció internacional. Totalment centrat en la seva feina, no concedeix entrevistes personalitzades a cap mitjà de comunicació i dosifica i selecciona molt les seves intervencions públiques. És difícil que es presenti a cap acte que no tingui un contingut social solidari. Només per aquest motiu, i perquè hi ha periodistes de tots els mitjans, va acceptar ser el padrí del projecte de llibre Relats del Mundial. Guardiola ha escrit el pròleg i els ingressos de la venda seran per a Pallassos sense Fronteres. A les parades de llibres també n'hi haurà dos que el tenen com a protagonista. No tindràs collons de fer-ho (Base), de Jordi Pons, que recull el testimoni d'una cinquantena de persones. I també Escoltant Guardiola (Cossetània), del director d'El 9, Pep Riera, una aproximació al pensament de Guardiola a partir de 150 frases comentades i contextualitzades i que ja ha arribat a la quarta edició.
EL 9
Etiquetes de comentaris:
Biblioteca,
seleccions
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada