diumenge, 27 d’octubre del 2013

RATAFIA AMB LLET El Bailey's català ha estat el producte estrella de la fira


Vilobí d'Onyar ha celebrat la segona edició d'aquesta fira dedicada a conèixer de més a prop el sector lleter. Durant el cap de setmana s'han dut a terme diverses activitats com el concurs de munyir la vaca o la caminada per les granges del municipi. Però el que més èxit ha tingut ha estat un produtce ideat exclusivament per la fira: la ratafia amb llet, també coneguda com a Bailey's català.

TV GIRONA

divendres, 18 d’octubre del 2013

Ratafia amb llet, el «Baileys nostrat»

Si el Baileys és un licor format a partir de la combinació de whisky irlandés i crema de llet, ara apareix a Catalunya la Ratafia Dolça amb Llet. En el marc de la segona Fira de la Llet de Vilobí d'Onyar (la Selva), el col·lectiu local "Els Indeps" presenta ara la Ratafia Dolça amb Llet, que combina dos dels productes més típics del municipi, la Ratafia Dolça, feta per paladejar el gust de la botifarra dolça, i la llet de vaca, la protagonista de la fira.

El nou beuratge serà presentat a l'estand dels Indeps, situat a la zona dels establiments comercials, i podrà ser degustada i adquirida per tots els veïns i visitants de la Fira de la Llet. La recepta és original del mestre gastronòmic dels Indeps i creador de la primera Festa de la Botifarra Dolça, Carles Busquets. L'etiqueta, dissenyada especialment per la Fira de la Llet, s'ha fet en base a una foto de Pau Rich, fotògraf de Tosquija.

La Fira de la llet d'enguany presenta diverses novetats respecte la de l'any passat, com una jornada tècnica agoramadera, que va tenir lloc aquest dijous, xerrades nutricionals i exhibicions de trial, entre d'altres.

NACIÓ LA FLAMA


COMENTARIS
+2
-0
Ratailey's
Anònim, 18/10/2013 a les 11:39
Coi, que li posin un nom comercial com aquest!!!
+2
-1
proposo
Anònim, 18/10/2013 a les 12:47
RATAFILLET
+0
-1
Proposo
Anònim, 18/10/2013 a les 15:55
Rataolat
+1
-1
RATACREM CREAMFIA
Serrallonga, 18/10/2013 a les 16:04
Però que s'afanyin a patentar el nom abans no se'ls avanci el valencià de la Razón
+1
-0
Això ja existeix
Anònim, 18/10/2013 a les 16:29
I se'n diu "crema de ratafia"!
+3
-0
La saviesa del refranyer popular
Jordi M, 18/10/2013 a les 16:37
Ja ho deien els nostres avis: 'A la vida posa-hi alegria i a la llet, ratafia'.
+1
-0
Te molt bona pinta
Anònim, 18/10/2013 a les 16:54
Algu em pot dir on mes es pot comprar? o si es pot aconseguir per Barcelona o rodalies?
+0
-1
RATAVACA
RATAVACA, 18/10/2013 a les 16:58
RATAVACA és el meu nom. Gràcies a tots
+1
-1
Castanyeta
Farners, 18/10/2013 a les 19:33
A Santa Coloma de la ratafia amb llet n'hi diem Castanyeta i agrada molt
+0
-1
glup glup
Anònim, 18/10/2013 a les 20:11
Bona pinta fa però l'etiquieta és horrible... cal que a tot arreu hi hagi banderes per demostrar que s'ha fet aquí?
+1
-1
Castanyeta!
Anònim, 18/10/2013 a les 20:21
Doncs Si!!! és la Castanyeta.... des de Castanyet (Sta. Coloma) amb tot l'amor.... i tal com la demanavem: "Castanyeta, pura llet de t....."!!! O sigui que de nova beguda, res.... als 18 la demanava i ja en tink 38....
+0
-0
Posa'm un ratallet!
Jordi F, 18/10/2013 a les 23:05
Ratallet sona bé i és català.
Jo voto per RATALLET!
+0
-0
Jo la vull provar.
Anònim, 19/10/2013 a les 17:11
Es ben igual com es digui. Jo la vull probar. On la trobo ??? ;-)

dissabte, 5 d’octubre del 2013

Una empresa familiar darrere ATO

Aquest mas de Salitja és una de les set granges catalanes que subministren llet a ATO Natura i una de les que aposten per la diversificació

Joan Viñolas, al mig, acompanyat de Maria Viñolas i Carles Comas fotografiats a la granja de Salitja. Foto: U.C.

Mas Bes és una de les set granges catalanes que hi ha al darrere la llet ATO Natura. A Mas Bes de Salitja, 420 vaques d'un total d'un miler són munyides tres cops al dia –la mitjana al dia és de 35-40 litres de llet per vaca– per produir aquesta llet que després s'envasa a Vidreres i que garanteix una “traçabilitat catalana”, afirma Joan Viñolas, propietari de la granja. Segons Viñolas, la llet d'aquestes vaques es caracteritza per tenir un contingut més alt en Omega-3 (àcid gras poliinsaturat que afavoreix la prevenció de les malalties cardiovasculars) a causa de l'alimentació equilibrada i que incorpora gra de lli.

El cas de Mas Bes és un exemple de granja familiar que ha anat passant de generació en generació i que s'ha anat adaptant als nous temps. De les 30 primeres vaques de 1979 al miler que hi ha actualment, passant per la instal·lació d'una important planta de biogàs fa un parell d'anys i l'aposta pel turisme rural, amb tres cases. “Pel que fa al nombre d'animals, ja no podem créixer més, per això hem apostat per diversificar”, explica Viñolas, que durant els darrers cinc anys ha fet inversions d'uns tres milions d'euros en aquesta finca de cinc hectàrees. La planta de biogàs va suposar una inversió de més d'1.400.000 euros per a la producció d'energia “totalment rendible” amb la combustió dels purins, però que actualment, amb les retallades en energies renovables de l'administració catalana, ha fet que les primes siguin més baixes, explica Viñolas. També hi va haver una aposta per la sala de munyir per aconseguir que es puguin munyir fins a 32 vaques a la vegada, i s'ha impulsat també les visites a la granja, ja sigui a escolars com a famílies –que es poden apuntar a través del Facebook a les visites guiades–. Per això, s'ha adaptat un local i, actualment, treballen per l'obertura d'una agrobotiga amb productes de la zona, una aula d'educació nutricional i un taller per elaborar productes propis a petita escala. Això, però, calculen que no serà una realitat fins a final de l'any que ve.

EL PUNT